Blogs

Down to earth

“Ik ga ‘kwitten’, guys!” hoor ik mijn zoon roepen vanaf zijn PlayStation4. Want zeggen dat je gaat stoppen met een spelletje op je speelstation is natuurlijk ‘not done’. Eh.. niet echt gebruikelijk.

Ik dacht aan dit voorval toen ik onlangs met een opdrachtgever om tafel zat. We bespraken de ‘tone of voice’ van de teksten die ik voor dit bedrijf zou gaan schrijven. Ik gaf aan van mening te zijn dat de teksten ‘down to earth’ moesten worden, passend bij een ‘no-nonsense’ organisatie als deze.

Hij keek mij meewarig aan en vroeg of ik alstublieft Nederlands wilde praten. En gelijk heeft ie, toch? Want onze taal is inmiddels zo doorspekt met Engelse woorden dat het je bijna niet meer opvalt. Is dit de veelbesproken ‘taalverloedering’ die onze aloude taalpurist - wijlen Driek van Wissen - ook zo stevig dwarszat? Of is het gewoon een teken des tijds en moeten wij – de ‘taalfreaken’ in het bijzonder – gewoon niet zo zeuren? In de ogen van onze kinderen zijn we immers toch al hoogbejaard, zeker als het gaat om ons taalgebruik.

Ik roep mijn zoon voor het eten. Hij meldt zijn medespelers: “Ik moet ‘lieffen’ jongens!” Maar niet voordat hij nog snel iemand ‘gehit’ heeft, uitlegt dat hij bijna blut is ('skeer') en zag dat iemand ruzie 'fitti' maakte. Overigens verbieden mijn kinderen mij om dergelijke 'nieuwe' woorden te gebruiken.Dat is dan wel weer bijzonder.

Als weldenkend opvoeder kijk ik af toe braaf mee met mijn kinderen op YouTube. En dan moet je soms zoeken naar Nederlandse woorden, ook tussen de schuttingtaal die over de gevoelige oortjes van mijn kroost wordt uitgestort. 

De kracht van deze ‘influencers’ is echter niet te onderschatten. Geen wonder dat de taal van de jeugd een heel andere is dan van hun ouders. Ik schreef computer en internet in het begin nog met een hoofdletter en moest ooit aan mijn directeur uitleggen waarom ik in vredesnaam internet nodig had voor mijn werk als directiesecretaresse. Een e-mailadres? Dat was uitsluitend voor het hogere echelon binnen de organisatie en van YouTube hadden we nog nooit gehoord. 

Een tijdje geleden mocht ik voor Tubantia een verslag schrijven van een voorstelling met o.a. jongeren die hun eigen rap hadden gemaakt. Om er iets van te begrijpen, kreeg ik eerst een mini-cursus raptaal van de begeleiders. Ik deed erg mijn best en snapte zelfs een paar zinnetjes. Zo leerde ik o.a. dat 'spitten' oer-Hollands 'rappen' is.

Maar is dat erg? De taal is dynamisch, van alle tijden. Ooit schreef men mensch en vleesch, mijn grootouders kenden geen woord Engels en er is een generatie die opgroeide met de ‘voorkeurspelling’. Dat waren nog eens tijden, je kon zelf kiezen: actie of aktie.
Ik ben blij dat ik geen taalgeleerde ben. Want er komt ongetwijfeld een spellingwijziging aan en natuurlijk een uitbreiding van de Van Dale. Zou daar ‘spitten’ en 'kwitten' in staan? We wachten het af. Intussen blijf ik met beide benen op de grond. Down to earth ja!


Tekstschrijven

Tekstschrijven. Veel organisaties vinden het lastig dit voor hun eigen bedrijf te doen. Of dat nu gaat om een nieuwsbrief, brochure of website.

Lees meer

Communicatieadvies

Een persbericht waar u nooit iets van terugziet? Een dure reclamecampagne die geen opdracht oplevert?

Lees meer

Taalworkshops

Met een incompany workshop 'Effectief schrijven' verbetert u uw zakelijke profilering

Lees meer

Fort-Support

Fort Support is uw secretariaat op afstand. Maar toch dichtbij, betrokken, professioneel en doelgericht.

Lees meer

Social media uitbesteden

Geen omkijken meer naar social media!

Lees meer

Groot Dictee Rijssen-Holten

Employer Branding